LAUKON KARTANO
PUOTI
Laukon kotkakoru
Laukon kotkakoru on turkulaisena kultasepäntyönä tehty toisinto Laukon kartanolta löydetystä ainutlaatuisesta muinaiskorusta.
Ostamalla osallistut muinaisen Laukon arkeologisiin tutkimuksiin.
Pronssikotka 129 €
Hopeakotka 189 €
Muinainen Laukko
Rautakauden Laukko sai elinvoimansa suotuisista luonnonoloista ja erinomaisista vesiyhteyksistä. Varhaista suomen kieltä puhuneet hämäläiset asettuivat asumaan alueelle lähes kaksi tuhatta vuotta sitten.
Muinaiset laukkolaiset olivat maanviljelijöitä, karjankasvattajia, käsityöläisiä, kalastajia, erämiehiä ja tietäjiä. Heidän elämästään ja kuolemastaan kertovat kartanon pihapiiriin tai sen välittömään läheisyyteen rakennetut lukuisat hauta- ja uhripaikat.
Laukon muinaisia hautaröykkiötä tutkittiin ensimmäisen kerran Aleksanteri II:n keisarikaudella. Viime vuosina metallinpaljastimien ja arkeologisten kaivausten avulla tehdyt uudet löydöt ovat mullistaneet käsityksemme elämästä rautakauden Laukossa.
Pohdonsaari
Laukon kotkakoru löytyi vuonna 2015 Menneisyyden metsäsätäjät -tv-sarjan kuvauksissa. Löytöpaikka oli Matti Kurjen legendaarinen kaksintaistelusaari Laukon puiston edustalla.
Kansallismuseossa nykyisin esillä olevan kolmipäisen sielulinnun koti on jäljitetty kauaksi Venäjälle permiläisiksi kutsuttujen suomalais-ugrilaisten heimojen muinaisille asuinsijoille.
Laukon kartanon arkeologisia tutkimuksia rahoitetaan tätä nykyä myöhäisrautakautisen (900–1200) kotkakorun toisintojen myyntituotoilla.