LAUKON KARTANO

NÄYTTELYT

 

Tiina Torkkeli

8.5. – 26.9.2021

 

Laukon kartanon keskiaikaisessa linnakellarissa nähdään tänä kesänä Tiina Torkkelin herkän voimallisia eläinveistoksia.

Muinaisten kalliomaalausten inspiroimassa installaatiossa kirmaavat reliefimäiset peurat, hevoset ja mullit. Kierrätysteräksestä mestarillisesti hitsatuissa teoksissa kiteytyy kullekin eläimelle luontainen tunne ja liike.

Tiina Torkkeli tunnetaan erityisesti ylväistä ja voimallisista hevosveistoksistaan. Maailmalla mainetta niittäneiden Laukko-hevosten kotikartanossa korskuvat ravurit ovat kuin kotonaan.

Kotiin ovat palanneet myös Torkkelin herkät ja kevyet peuraveistokset. Kuparoidut reliefit kuljettavat katsojan 1930-luvun Laukkoon, jonne Suomen ensimmäiset valkohäntäpeurat saapuivat Atlantin takaa.

Keskiaikaisen kellarin valoissa ja varjoissa laukkaavat eläinveistokset muodostavat luonnon ja kulttuurin historiallista suhdetta pohdiskelevan kokonaistaideteoksen.

Metalliveistosten varjokuvat ovat muistumia kivikauden kalliomaalauksista. Yhtä aikaa muinaisuudessa ja nykyisyydessä elävissä kuvajaisissa aikakaudet liudentuvat toisiinsa maadoittaen katsojan osaksi Laukon vuosituhantista kulttuuriperintöä.

Viittaamalla shamanistisiin eläinmaalauksiin Torkkeli ottaa myös kantaa nykypäivän kulttuurikeskusteluun: “Koronan raivotessa kulttuurin merkitystä on kyseenalaistettu. Kuitenkin kulttuuri on ammoisista ajoista lähtien tarjonnut ihmisille voimaa ja lohtua.”

***

Tiina Torkkeli (s. 1969) asuu ja työskentelee Knehtilän tilalla Hyvinkäällä. Valmistui vuonna 1992 Svenska Konstskolan i Nykarleby. Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Viipurin taiteilijaseuran jäsen. Osallistunut näyttelyihin vuodesta 1993. Julkisia veistoksia mm. ”Korskuva”, Vermon ravirata 2017 ja Lotta-veistos “Sota ja rakkaus”, Hämeenlinna 2019.

info

tiinatorkkeli@gmail.com (teosmyynti)

A medieval cellar showcases Tiina Torkkeli’s (b. 1969) relief-like animal sculptures. The installation, inspired by Stone Age cave paintings, consists of gambolling deer and horses welded together by using recycled steel. Torkkeli is famous for her noble and powerful horse sculptures. The exquisite deer reliefs transport the viewers to the Laukko of the 1930s, where Finland’s first white-tailed deer were introduced from across the Atlantic.

 

Jaa sivu


Ota yhteyttä

LAUKON KARTANO

Laukontie 32
37370 Vesilahti

0400 237 380 (museo)

040 152 0382 (ravintola)

Pöytävaraukset: TableOnLine

myynti@laukonkartano.fi