LAUKON KARTANO

NÄYTTELYT

 

MARJATTA TAPIOLAN

KALLOT

8.6. – 28.8.2022

 

Marjatta Tapiola, maanviljelijäperheen tytär, lähti 1960-luvun lopussa Helsinkiin opiskelemaan taidetta. Hän palasi kotitaloonsa Sysmään runsaat kaksikymmentä vuotta myöhemmin ja pystytti työhuoneen entiseen puimalaan.

Jo 1980-luvun lopussa Tapiola oli saanut käsiinsä hirven kallon, jonka hänen isänsä oli työntänyt aitan alle. Hän kuljetti sitä edestakaisin Sysmästä Helsinkiin. Kesti vuosia, ennen kuin sen muoto hahmottui maalauksiksi.

Teoksissa usein esiintyvän naudan kallon Tapiola oli saanut lahjaksi vieraillessaan eräässä ruotsalaisessa kartanossa. Tästä kallosta on sen toistuvan mallina olemisen myötä lohjennut palasia. Sitä esittävistä maalauksista voi miltei suoraan nähdä, missä järjestyksessä ne on tehty.

Mikä on saanut maalla asuvan taiteilijan maalaamaan kalloja, yhden toisensa jälkeen? Ensinnäkin kallo on muotona vaikea ja haastava. Se ei päästä maalaria helpolla, mutta tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia. Toisaalta kallossa kohtaavat Tapiolan taiteelle ominaiset jyrkät vastakohdat: siinä lomittuvat elämän ja kuoleman kauneus ja kauheus tavalla, joka ei jätä koskettamatta.

Marjatta Tapiolan työhuoneessa on 1990-luvulta lähtien syntynyt kymmeniä kalloaiheisia maalauksia, joista tähän näyttelyyn on valittu joukko kaikkein parhaita. Esillä on myös aivan uusia, näihin saleihin tehtyjä teoksia.

Timo Valjakka

 

Jaa sivu


Ota yhteyttä

LAUKON KARTANO

Laukontie 32
37370 Vesilahti

0400 237 380 (ma-ke klo 10-14)

myynti@laukonkartano.fi