LAUKON KARTANO

NÄYTTELYT

 

Tapani Kokko

Pyhät kuvat II

 

Tapani Kokko esittelee ikonisessa Pakanakirkossa kesälle 2023 uudistuneen pyhien kuvien sarjansa. Korumaiset puureliefit ovat lempeän inhimillisiä tulkintoja slaavilaisesta ikoni- ja kansantaiteesta.

Kokon taiteessa pyhyys asuu meissä jokaisessa. Laukon näyttelyssä taiteilijan oman elämän kasvot ovat korvanneet pyhimysten ikoniset piirteet.

Tapani Kokko Pyhät kuvat näyttelyt Laukon kartano 2022 kesänäyttely taidenäyttely ykytaide Tampere Pirkanmaa

Ensimmäinen pyhä kuva ”Pihlajatyttö” sai alkunsa päivä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Puolentoista vuoden aikana Orimattilan työhuoneella on syntynyt kolmisenkymmentä satumaista seinäteosta, joita on nähty myös Helsingissä Galerie Forsblomilla.

Ronskilla otteella puusta veistettyjen teosten huikeassa syntyprosessissa ovat olleet läsnä maailmankaikkeuden klassiset voimanlähteet: maa, ilma, tuli ja vesi.

Pyhien kuvien lumovoima syntyy karkean muodon ja hersyvän koristeellisuuden omaperäisestä yhdistelmästä.

Kokon railakkaissa puuveistoksissa viime vuosina valloittanut dekoratiivinen runsaudensarvi on pyhissä kuvissa löytänyt ainutlaatuisen herkän ja heleän ilmauksen.

Katsojan mielessä sädehtivät helmet ja kukkivat kankaat yhdistyvät yhtä lailla arvoikonien kimallukseen kuin ukrainalaisiin kukkakruunuihin. Jokainen teos luo omalla erityisellä kauneudellaan uskoa maailman ja ihmisen sielussa asuvaan pyhään rauhaan.

Ikiaikaiseen luonnonmystiikkaan Tapani Kokon reliefit sitoutuvat runollisten nimiensä ja orgaanisen tussiornamentiikansa kautta.

”Pyhät kuvat II” nähdään Laukon puiston siimeksessä sijaitsevassa ”Pakanakirkossa” (2018). Tapani Kokon taidepyhäkölle johdattaa kolmimetrinen ”Paratiisin portti” (2020).

 

Tapani Kokko Laukon kartano Virpi Kanto Taidevankkurit

 

Tapani Kokko (s. 1969) asuu ja työskentelee Orimattilassa. Kuvataideakatemiasta vuonna 1999 valmistunut Kokko on myös muusikko, näyttelijä ja performanssitaiteilija. Kokon teoksia mm. Sara Hildénin taidemuseon, Hämeenlinnan taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa.

 

Galerie Forsblom | teosmyynti

Laukon kartano | näyttelyinfo

Jaa sivu


Ota yhteyttä

LAUKON KARTANO

Laukontie 32
37370 Vesilahti

 

INFO

p. 0400 237 380

myynti@laukonkartano.fi

 

RAVINTOLA

Varaukset: TableOnline

p. 040 152 0382

ravintolalaukonkartano@gmail.com