LAUKON KARTANO

NÄYTTELYT

 

Lauri Laine

 

Aria

7.6. – 27.8.2023

 

Päärakennuksella esitellään tänä kesänä Lauri Laineen uusia maalauksia. Monumentaalinen ”Aria” on maalattu varta vasten Laukon saleihin. Ilmassa väreilee espanjalaisten hovimaalareiden ja suurten venetsialaisten koloristien perintö.

Klassisen muotokuvagallerian mittoihin maalatut teokset saavat voimansa taiteen virrassa elävästä vastakohtien leikistä. Laineen maalaukset ovat yhtä aikaa historiallisia ja nykyaikaisia, ylenpalttisia ja vähäeleisiä, harkittuja ja spontaaneja, sarjallisia ja sielukkaita, esittäviä ja abstrakteja.

Lauri Laine Aria näyttely taidenäyttely kesänäyttely Laukon kartano 2023 Tampere Pirkanmaa kesämenot

”Aria” merkitsee italiaksi ilmaa, joka nostattaa Laukon saleissa naisfiguurien loistokkaita pukuja. Pelkistettyä maisemaa vasten ylellisten kankaiden runsaat laskokset näyttävät käsinkosketeltavan pehmeiltä.

Läheltä katsottuna barokkinen pukuloisto paljastuu maalaukselliseksi abstraktioksi. Näyttelyn historiallisuus on suvereenin maalaustekniikan ja syvällisen taidehistoriallisen tietämyksen luomaa illuusiota.

Salaperäiset hahmot ja upeat puvut ovat pohjimmiltaan rakenteita, joiden kautta Laine tutkii nykymaalauksen mahdollisuuksia taidehistorian jatkumolla. Prosessin myötä jokaiselle teokselle syntyy oma erityinen auransa ja sielunsa.

Lauri Laine Aria näyttely taidenäyttely kesänäyttely Laukon kartano 2023 Tampere Pirkanmaa kesämenot

Laineen teokset ovat aina syntyneet elävässä vuoropuhelussa klassisen maalaustaiteen kanssa. Taustalla on vaikuttanut vahvasti osavuotinen työskentely Italiassa.

Katsojille taidehistoriallisen inspiraation merkitys on avautunut kaikessa kauneudessaan, kun Laine on viime vuosina siirtynyt abstraktista ilmaisusta kohti esittävää kuvaa.

Ensimmäiset naisfiguurinsa Laine esitteli vuonna 2020. Alba-sarjaa kantaneen espanjalaisen barokin intensiivisyyden aistii myös varhaisissa Aria-sarjan töissä.

Lauri Laine Aria näyttely taidenäyttely kesänäyttely Laukon kartano 2023 Tampere Pirkanmaa kesämenot

Uusimmissa Laukkoon maalatuissa teoksissa Laine on palannut juurilleen renessanssin Italiaan. Samalla asusteiden ja attribuuttien painosta vapautuneet figuurit ovat asettuneet vapaammin ja ilmavamman osaksi maisemaa.

Laineen maalaussarjat syntyvät suhteessa toisiinsa. Näin ollen uusien teossarjojen (Aria, Purpurea ja Viitta) lähtökohtana esitellään kolme maalausta edeltävästä Alba-sarjasta. Tampereen seudulla Laukon kartanossa 7. kesäkuuta avautuva näyttely on toteutettu yhteistyössä Heinon gallerian kanssa.

Lauri Laine (s. 1946) asuu ja työskentelee Helsingissä. Laine on 1980-luvulta lähtien lukeutunut eturivin suomalaisiin taidemaalareihin. Hänellä on ollut vuosien varrella lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Teoksia mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Espoon modernin taiteen museon EMMAn ja Tukholman Moderna Museetin kokoelmissa. Laineelle myönnettiin Pro Finlandia  -mitali vuonna 2020.

 

Näyttelyinfo | Laukon kartano

Lauri Laine | Galleria Heino

 

Jaa sivu


Ota yhteyttä

LAUKON KARTANO

Laukontie 32
37370 Vesilahti

 

INFO

p. 0400 237 380

myynti@laukonkartano.fi

 

RAVINTOLA

Varaukset: TableOnline

p. 040 152 0382

ravintolalaukonkartano@gmail.com