LAUKON KARTANO

NÄYTTELYT

 

Kauko Lehtinen

Viivan virtuoosi

 

Kauko Lehtisen virtuoosimaisia piirroksia ja maalauksia nähdään päärakennuksen galleriakerroksessa. Näyttely on koottu edesmenneen mestarin omasta kokoelmasta. Keveän hienostuneet ja hersyvän humoristiset teokset tarjoavat katsojalle loputtomasti oivalluksen hetkiä.

Lehtisen rehevä fantasia pohjautui loistavaan visuaaliseen muistiin, ehtymättömään mielikuvitukseen ja suvereeniin tekniseen taituruuteen. Jokainen taideteos oli intuitiivinen seikkailu, jonka määränpää oli taiteilijalle etukäteen tuntematon.

Kauko Lehtinen näyttely Laukon kartano 2022 kesänäyttely Tampere Pirkanmaa taide kesämenot

Maanpäällisen paratiisin iloihin sukeltavissa teoksissa ei ole dekoratiivisia viivoja. Kaikella on tarkoituksensa. Lopputulos on yhtä aikaa herkän lennokas ja monumentaalinen.

Lehtisellä oli uskomaton kyky muuntaa arkipäiväiset hetket ja esineet taiteeksi. Muistinvaraisesti työskennelleen taiteilijan ikimuusa oli vaimo Anja.

Teoksen lähtökohta saattoi löytyä myös taiteen historiasta, jota Lehtinen ahmi Euroopan matkoillaan. Laukossa nähdään kaikuja niin Rembrandtilta, Picassolta kuin Cobra-ryhmältä.

Kauko Lehtinen näyttely 2022 Laukon kartano Laukko 2022 Tampere Pirkanmaa kesänäyttely kesämenot

Intohimoisesti työhönsä keskittyneen Lehtisen luomisvimma suunnaton. Kuvia myös syntyi miten ja mihin vain.

Laukossa vierailtuaan Kauko piirsi kiitokseksi Juhanin muotokuvan silkkiselle vessapaperille. ”Isäntä ja hänen koiransa Aatu” (1970) on nähtävillä galleriakerroksen päätyhuoneessa.

Näyttelyn ajallinen kiintopiste asettuu viiden vuosikymmenen taakse, jolloin “Turun Picasso” ystävystyi Laukon kartanon isäntäväen kanssa.

Tuttavuus virisi vuonna 1966, kun Lehtinen työskenteli Kärsämäen kartanossa. Juhani istuskeli usein ateljeessa katselemassa, kuinka tutut aiheet muuntuivat eriskummallisiksi sarjoiksi ja piilokuviksi.

Kauko Lehtinen näyttely Laukon kartano kesä 2022 Tampere Pirkanmaa kesänyttely taidenäyttely

Laukossa Kaukon piirrokset ripustettiin perheen olohuoneeseen. Nyt Lagerstamien omat teokset löytyvät yläkerran päätyhuoneesta. Gallerian salonkimaisen ripustuksen innoittajana on ollut Lehtisten Saramäen ateljeekoti.

”Viivan virtuoosi” on muistojen ja tarinoiden näyttely. Menneiden ystävyyden hetkien rinnalle on tänä keväänä syntynyt uusia, kun olemme Kari Lehtisen kanssa valinneet Kaukon töitä Laukkoon.

Liisa Lagerstam

KaukoLehtinen_Laukonkartano_2022 näyttely taidenäyttely kesänäyttely Tampere Pirkanmaa

 

Kauko Lehtinen (1925-2012) on suomalaisen taidehistorian ikoni. Hänen teoksiaan on lähes kaikissa merkittävissä kotimaisissa museokokoelmissa. Lehtiselle myönnettiin vuonna 1985 professorin arvonimi ansioista kuvataiteen alalla. Lehtisen maalauksia ja piirroksia on esitelty lukemattomissa kotimaisissa ja ulkomaisissa näyttelyissä. Mittavat takautuvat näyttelyt Sara Hildénin taidemuseossa (1983), Turun taidemuseossa (1995), Keravan taidemuseossa (1997), Wäino Aaltosen museossa ja Kuntsin modernin taiteen museossa (2009).

näyttelyinfo

karlehti@gmail.com (teosmyynti)

 

Jaa sivu


Ota yhteyttä

LAUKON KARTANO

Laukontie 32
37370 Vesilahti

0400 237 380 (info)

040 152 0382 (ravintola)

pöytävaraukset: TableOnLine