LAUKON KARTANO
NÄYTTELYT
Heikki Marila
Apokalypsis
Heikki Marila käänsi vuonna 2016 katseensa itsenäisen Suomen kipeisiin ensiaskeliin. Monumentaalisessa sisällissotasarjassa historian vaietut muistot saivat väkevän äänen ja muodon.
Ukrainan sodan myötä raadollisen ajankohtaiseksi muuttuneesta sarjasta Laukkoon on valittu yksitoista teosta. Näyttelyllä haluamme kunnioittaa sodan julmiin virtoihin lähellä ja kaukana hukkuneiden muistoa.
Sisällissotasarjan suurieleinen vaikuttavuus on viime kesän juhlanäyttelystä tuttua Marilaa. Läheltä katsottuna teosten ekspressiivisyys on omintakeista.
Yltäkylläisen maalauksellisuuden on korvannut sileillä maalauspinnoilla kokeva ja tunteva punainen viiva. Paradoksaalisille kontrasteille sodassa ei ole sijaa. On vain yksi totuus. Se on taisteluista ja vihapuheista kumpuavan järjettömän väkivallan kauheus, jota emme saa koskaan unohtaa.
Maalauksissa Marila pakottaa itsensä ja katsojansa kokemaan valkoisen ja punaisen terrorin kauhun hetket. Arkistokuvien pohjalta maalatut teloitukset ja vankileirit on etäännytetty teosten taka-alalle.
Häivyttävällä maalaustekniikalla Marila muistuttaa katsojaa vaiettujen traumojen hämärtymistä sukupolvien ketjussa. Samalla maalaukset erkaantuvat tapahtumahetkistä ja asettuvat osaksi universaalia julmuuden ja kärsimyksen historiaa.
Saksalaisen uusekspressionismin hengessä Marila tulkitsee teoksissaan sitä surun ja häpeän taakkaa, jota olemme kansakuntina ja yksilöinä kantaneet sotiemme hirmuteoista.
Näyttelyn henkeäsalpaava iskuvoima kumpuaa teosten pinnalla vaikeroivasta punaisesta öljyliidusta. Viiva kuvaa väkivallan kierteen taiteilijassa nostattamia tunnetiloja raivosta epätoivoon.
Vuoden 1918 muistikuvat elävät sukujen ja paikkojen historioissa. ”Apokalypsis” on lahtelainen ja karjalainen synkkä sielunmaisema.
Henkilökuvat Marila on maalannut perhealbuminsa valokuvien ja sukuunsa liittyvien sirpaleisten muistikuvien pohjalta. Teokset kertovat taiteilijan voimallisesta pyrkimyksestä hahmottaa omaa miehistä ja suomalaista verenperintöään.
Näyttelyn pysäyttävä väripaletti ei ole ideologinen, vaan perustuu 1900-luvun alun propagandajulisteisiin.
Painomusteen musta, kirkkaanpunainen vermilion ja kellastunut valkoinen viittaavat myös paronin ajan Laukkoon, josta torpparihäädöt olivat tehneet kansallisen riiston ja sorron symbolin. Tilinteon päivä koitti 17. huhtikuuta 1918.
Heikki Marila (s. 1966) asuu ja työskentelee Turussa. Taiteilijan teoksia on ollut laajasti esillä Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopassa. Marilalle myönnettiin vuonna 2011 Carnagie Art Award -taidepalkinto. Hänen teoksiaan kuuluu lukuisiin merkittäviin museokokoelmiin, kuten Sara Hildénin taidemuseon, Wäinö Aaltosen taidemuseon, Helsingin taidemuseo HAMin ja Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin.
Laukon kartanon Viljamakasiinissa 8. kesäkuuta avautuva näyttely on toteutettu yhteistyössä Galerie Forsblomin kanssa.