LAUKON KARTANO

NÄYTTELYT

 

Heikki Marila

Apokalypsis

 

Heikki Marila käänsi vuonna 2016 katseensa itsenäisen Suomen kipeisiin ensiaskeliin. Monumentaalisessa sisällissotasarjassa historian vaietut muistot saivat väkevän äänen ja muodon.

Ukrainan sodan myötä raadollisen ajankohtaiseksi muuttuneesta sarjasta Laukkoon on valittu yksitoista teosta. Näyttelyllä haluamme kunnioittaa sodan julmiin virtoihin lähellä ja kaukana hukkuneiden muistoa.

Sisällissotasarjan suurieleinen vaikuttavuus on viime kesän juhlanäyttelystä tuttua Marilaa. Läheltä katsottuna teosten ekspressiivisyys on omintakeista.

Yltäkylläisen maalauksellisuuden on korvannut sileillä maalauspinnoilla kokeva ja tunteva punainen viiva. Paradoksaalisille kontrasteille sodassa ei ole sijaa. On vain yksi totuus. Se on taisteluista ja vihapuheista kumpuavan järjettömän väkivallan kauheus, jota emme saa koskaan unohtaa.

Heikki Marila Apokalypsis Laukon kartano näyttely 2022 kesänäyttely 2022 taidenäyttely Tampere Pirkanmaa

Maalauksissa Marila pakottaa itsensä ja katsojansa kokemaan valkoisen ja punaisen terrorin kauhun hetket. Arkistokuvien pohjalta maalatut teloitukset ja vankileirit on etäännytetty teosten taka-alalle.

Häivyttävällä maalaustekniikalla Marila muistuttaa katsojaa vaiettujen traumojen hämärtymistä sukupolvien ketjussa. Samalla maalaukset erkaantuvat tapahtumahetkistä ja asettuvat osaksi universaalia julmuuden ja kärsimyksen historiaa.

Saksalaisen uusekspressionismin hengessä Marila tulkitsee teoksissaan sitä surun ja häpeän taakkaa, jota olemme kansakuntina ja yksilöinä kantaneet sotiemme hirmuteoista.

Heikki Marila Apokalypsis näyttely taidenäyttely kesänäyttely Laukko 2022 laukon kartano Tampere Pirkanmaa Laukon kesä 2022

Näyttelyn henkeäsalpaava iskuvoima kumpuaa teosten pinnalla vaikeroivasta punaisesta öljyliidusta. Viiva kuvaa väkivallan kierteen taiteilijassa nostattamia tunnetiloja raivosta epätoivoon.

Vuoden 1918 muistikuvat elävät sukujen ja paikkojen historioissa. ”Apokalypsis” on lahtelainen ja karjalainen synkkä sielunmaisema.

Heikki Marila Apokalypsis näyttely taidenäyttely kesänäyttely Laukko 2022

Henkilökuvat Marila on maalannut perhealbuminsa valokuvien ja sukuunsa liittyvien sirpaleisten muistikuvien pohjalta. Teokset kertovat taiteilijan voimallisesta pyrkimyksestä hahmottaa omaa miehistä ja suomalaista verenperintöään.

Näyttelyn pysäyttävä väripaletti ei ole ideologinen, vaan perustuu 1900-luvun alun propagandajulisteisiin.

Painomusteen musta, kirkkaanpunainen vermilion ja kellastunut valkoinen viittaavat myös paronin ajan Laukkoon, josta torpparihäädöt olivat tehneet kansallisen riiston ja sorron symbolin. Tilinteon päivä koitti 17. huhtikuuta 1918.

Heikki Marila Apokalypsis Laukon kartano näyttely 2022 kesänäyttely 2022 taidenäyttely Tampere Pirkanmaa

 

Heikki Marila (s. 1966) asuu ja työskentelee Turussa. Taiteilijan teoksia on ollut laajasti esillä Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopassa. Marilalle myönnettiin vuonna 2011 Carnagie Art Award -taidepalkinto. Hänen teoksiaan kuuluu lukuisiin merkittäviin museokokoelmiin, kuten Sara Hildénin taidemuseon, Wäinö Aaltosen taidemuseon, Helsingin taidemuseo HAMin ja Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin.

Laukon kartanon Viljamakasiinissa 8. kesäkuuta avautuva näyttely on toteutettu yhteistyössä Galerie Forsblomin kanssa.

Heikki Marila

Laukko 1918

Näyttelyinfo

 

Jaa sivu


Ota yhteyttä

LAUKON KARTANO

Laukontie 32
37370 Vesilahti

0400 237 380 (info)

040 152 0382 (ravintola)

pöytävaraukset: TableOnLine