Tapani Kokko

Riemukas kulkue

 

Laukon kartanon vuoden nykytaiteilija on Tapani Kokko (s. 1969). Suomalaisen puukuvanveiston hulvaton karnevalisoija vietti lapsuutensa Pudasjärven Kokkokylässä. Kuvataideakatemiaan päästyään nuori taiteilija muutti Helsinkiin. Nykyisin Kokko asuu ja työskentelee kuvanveistäjävaimonsa Virpi Kannon kanssa Orimattilassa.

Tapani Kokko tunnetaan räväköistä, humoristisista ja värikkäistä puuveistoksistaan. Kokko pitää puusta, koska se on materiaalina elävä. Ihmiselämän tavoin puu patinoituu ja lohkeilee. Puusta syntyvät veistokset ja seinäkuvat ovat ronskilla huumorilla höystettyjä läpileikkauksia ihmisen elämästä. Alati läsnä oleva seksuaalisuus on kaiken elämän alkuvoima.

Näyttelyverstaan vallannut Riemukas kulkue kokoaa yhteen Tapani Kokon tuotantoa viimeiseltä vuosikymmeneltä. Eat-pään johtamassa railakkaassa saattueessa kulkevat rinta rinnan elävät ja kuolleet, lapset ja aikuiset, pinokkiot ja prinsessat. Roisin ja rehevän pinnan alla Kokko luotaa suurella sydämellä ihmiselämän kipupisteitä syntymästä kuolemaan.

Omaperäisen veistoskulkueen uusimmat jäsenet ovat edeltäjiään vallattomampia ja koristeellisempia. Esimerkiksi Minä ja mieheni Matti tai Tanssija on maalattu kauttaaltaan leiskuvilla väreillä. Tämän jälkeen teokset on koristeltu ylenpalttisesti tussiornamenteilla, sameteilla, koruilla ja monenkirjavilla pikkuesineillä. Hypnoottisen ”bling-blingin” taustalla vaikuttaa Tapani Kokon monivuotinen yhteistyö taidemaalari Marika Mäkelän kanssa.

Kuvanveistäjä Kokko on myös muusikko, näyttelijä ja performanssitaiteilija. Tapani Kokon ja Virpi Kannon Taidevankkuri Linnuntie saapuu Laukkoon sunnuntaina 19. elokuuta. Tiedossa on huumorilla maustettua teatteria, performanssia ja absurdeja taikatemppuja. Tule ja ylläty!

 

 

 

Jaa sivu


Ota yhteyttä

Laukon Kartano

Laukontie 32
37370 Vesilahti (Narva)

Ryhmätilaukset:
(ma-pe klo 9-14)
0400 237 380

info@laukonkartano.fi
varaukset@laukonkartano.fi

www.laukonkartano.fi

Kartta