Kurki-salin ovat vallanneet 600-vuotisjuhlavuoden valokuvaajan Erja Lempisen Muistojen maisema -näyttelyn suuret valokuvateokset. Erja Lempinen matkusti vuonna 2015 Tukholmasta Laukkoon kuvaamaan kaikkina neljänä vuodenaikana. Näin Erja kuvaa itse vaellustaan ikiaikaisessa kulttuurimaisemassa:

Laukon maisemissa vaellellessani koen historian hengityksen, hienoisen aavistuksen kaikista itketyistä ilon ja surun kyyneleistä, hiestä, tuskasta, riemusta, syntymästä ja kuolemasta. Mietin, ovatko aurinko, kuu ja tähdet ainoita todistajia? Onko kivissä ja kallioissa jäljellä muisto ihmisen jalan painalluksesta tai käsistä, jotka ovat siirtäneet niitä? Muistaako hiekkaranta vielä ensimmäisen veneen siihen piirtämän syvänteen? Mitä kaikkea ovatkaan asukkaiden silmät nähneet aikojen kuluessa?

Laukko on kuin näyttämö ja kulissi, joka on monien sekä tunnettujen että tuntemattomien ihmisten elämän päätapahtumapaikka. Lukemattomien historiallisten ja dramaattisten tapahtumien päänäyttämö monien satojen vuosien ajalta. Mieleeni tulee Andrei Tarkovskin viimeinen elokuva ”Uhri”.

Tapahtumapaikaksi valittiin erityisen kaunis ja kiehtova savannimainen merenranta-alue, Gotlannissa sijaitseva Närsholmin niemimaa. Rekvisiittana oli maiseman lisäksi vain puuhuvila, joka rakennettiin elokuvan päätapahtumapaikaksi ja joka tarkoituksella lopuksi poltettiin. Paikalle luotiin tapahtuma, joka on konkreettisesti tallennettu vain filmille.

Vain vähän todella vanhaa näkyvää on jäljellä Laukon maisemassa, maan päällä. Hautaröykkiöitä, peltoja, niittyjä ja 1400-luvun kellari. Maan alta kuitenkin löydetään jatkuvasti uusia aarteita – koruja, rahoja ja aseita, jotka vahvistavat Laukon asemaa vieläkin tärkeämpänä historiallisena ja vanhana paikkana Suomessa.

Laukko on myös erinomainen osoitus siitä, miten ennen asuinpaikat valittiin hyvin huolellisesti. Laukossa yhdistyy kaikki: sijainti kulkureittien varrella, hyvä maaperä, suoja ja avoimuus sekä helmenä kauneus.

Nyt minä olen vuorostani kulkenut näkemässä ja kokemassa maisemaa, eri vuodenaikoina, eri säissä ja eri vuorokauden aikoina. Olen seurustellut patsaiden kanssa ja viehättynyt valkoisesta valosta puistossa, kun aurinko on Laukonselän yllä. Olen onnellinen saadessani jättää pikkuruisen jalanjälkeni tähän historialliseen tapahtumapaikkaan.

Jaa sivu


Ota yhteyttä

Laukon Kartano

Laukontie 32
37370 Vesilahti (Narva)

Ryhmätilaukset ja pöytävaraukset:
(ma-pe klo 9-14)
p. 0400 237 380

info@laukonkartano.fi
varaukset@laukonkartano.fi

www.laukonkartano.fi

Kartta

Ota yhteyttä

Nimesi*

Sähköpostisi*

Aihe

Viesti