Laukon historian hetket kiteytyvät kuviksi Hetkiä historiassa -näyttelyssä. Näyttelyverstaaseen ja Kartanokahvilaan sijoitettu valokuvanäyttely esittelee 600-vuotisjuhlakirjan kauneimmat kuvat ja kiinnostavimmat vuodet.

Hetkiä historiassa -näyttelyn luova voima Erja Lempinen saapui Laukkoon ensi kerran syksyllä 2013 ruotsalaisen Gods & Gårdar -lehden valokuvaajana. Koko Laukon väki ihastui ikihyviksi Erjan tiivistunnelmaisiin interiöörikuviin. Näin tukholmalaistuneesta loviisalaisesta tuli Laukon 600-vuotisjuhlavuoden valokuvaaja.

Vuoden 2015 kuluessa Erja Lempinen matkusti Tukholmasta Laukkoon kuvaamaan kaikkina neljänä vuodenaikana. Massiivisen valokuvausprojektin aikana Erja ikuisti päärakennuksen antiikkiaarteita ja etsi historian läsnäoloa vuodenaikojen myötä vaihtuvissa kulttuurimaisemissa.

Erja Lempisen upeat valokuvat päivänhetkissä ja vuodenajoissa elävästä kartanomiljööstä löytyvät Liisa Lagerstamin kirjoittamasta Laukko: Kuusi vuosisataa -teoksesta. Juhlavuoden kunniaksi julkaistua Laukko-kirjaa voi lukea yhtä lailla kartanohistoriana kuin valokuvateoksena.

 

Valokuvaaja Erja Lempinen

Historia kiehtoo minua – niin maisemissa, rakennuksissa kuin esineissä.

Historia voi olla joko näkyvää, tai siitä voi olla tallella vain tieto tai tarina. Tunnustelen paikan voimaa ja etsin aistimusta menneistä tapahtumista.

Olen syntynyt ja kasvanut Loviisassa, pienessä merenrantakaupungissa, jossa historia näkyy myös arkipäiväisessä kaupunkikuvassa. Kaupunki kauniine rakennuksineen, linnoituksineen ja puistoineen on inspiroinut minua ja antanut voimakkaita visuaalisia elämyksiä lapsuudesta lähtien.

Itäuusimaalaisia kartanoita -näyttelyssäni kuvasin Itä-Uudenmaan rikasta ja arvokasta kartanoperinnettä. Näyttely oli esillä Loviisan kaupunginmuseossa 2012 ja Heinolan kaupunginmuseossa 2013.

Loviisasta kertova Äitini kaupunki oli esillä Tukholman Suomi-instituutissa Merkkivuosi 1809 -näyttelynä ja Loviisan kaupunginmuseossa vuonna 2009.

1990-luvulla matkustin I. K. Inhan ja Elias Lönnrotin jalanjäljillä Vienan Karjalan runokylissä. Matkasta kertova näyttely oli esillä Tukholmassa Suomi-instituutin galleriassa 1999 Uuden Kalevalan 150-vuotisjuhlavuonna.

Olen työkseni kuvannut linnoja, kartanoita, huviloita ja torppia sekä Suomessa että Ruotsissa. Töitäni on julkaistu muun muassa Antiikki & Design ja Gods & Gårdar -lehdissä.

Jaa sivu


Ota yhteyttä

Laukon Kartano

Laukontie 32
37370 Vesilahti

Ravintolan pöytävaraukset:
(ma-su klo 9-16)
p. 040 1578090

Info:
(ma-su klo 9-18)
p. 040 1578508

Ryhmätilaukset:
(ma-pe klo 9-15)
p. 0400 237 380

info@laukonkartano.fi
varaukset@laukonkartano.fi

www.laukonkartano.fi

Kartta

Ota yhteyttä

Nimesi*

Sähköpostisi*

Aihe

Viesti