Menneisyyden metsästäjät löysivät syksyllä 2015 Laukon kolmipäisen kotkakorun kartanon edustalla sijaitsevalta Pohdonsaarelta, jonka tarut tuntevat Matti Kurjen ja Pohdon legendaarisena taistelusaarena.

Tarujen maailmassa Laukon kartanon historia alkaa nimenomaan Matti Kurjesta. Ensimmäiset tarinat maineikkaan pirkkalaispäällikön urotöistä kirjoitettiin muistiin lähes neljäsataa vuotta sitten. Kurki-suvun kantaisäksi ja Laukon kartanon ensimmäiseksi omistajaksi mainitun Matti Kurjen sankariteot asettuvat kertomuksissa 1200-luvun lopulle, jolloin Suomesta kaakkoon asuneet novgorodilaiset ruhtinaat tekivät hyökkäyksiä aina Hämeeseen saakka. Tarinat kertovat pirkkalaispäällikön kohdanneen kartanon edustalla sijaitsevalla saarella voittamattoman novgorodilaisen tai venäläisen päällikön Pohdon.

Kurjen ja Pohdon kaksintaistelusta on vuosisatojen varrella kerrottu lukuisia eri versioita, joissa Laukon David ja Novgorodin Goljat mittelevät saarella voimiaan muinaisen skandinaavisen kaksintaisteluperinteen mukaisesti. Tunnetuin toisinto löytyy alakouluissa vuosikymmeniä luetusta Topeliuksen Maamme-kirjasta:

Erään Pirkkalaisten päällikköjä sanotaan olleen Matin, hyvin mainion ja pelkäämättömän uroon. Hänestä kerrotaan seuraava tarina. Wenäläisten suuriruhtinaalla oli erinomaisen väkevä sankari, jonka nimi oli Pohto. Tämän lähetti suuriruhtinas vaatimaan parhaimman Ruotsin kuninkaan uroista kahdentappeluun. Pohto tuli, eikä kukaan uskaltanut astua häntä vastaan. Silloin lähetettiin sana Matille, joka asui Wesilahdella. Matti oli varsin valmis ja sillä välipuheella ainoastaan, että tappelu jätettäisiin ensi aamuun. Matti tiesi Pohdon tehdyn haavoittamattomaksi noitakeinoilla, ja käytti yön Pohdon nukkuessa heikontaakseen hänen noitavoimansa vielä voimallisemmilla noitasanoilla.

Ensi aamuna valittiin saari Wesilahden järvessä kahdentaistelupaikaksi. Molemmat uroot soutivat sinne veneessään. Matti tarttui Pohdon veneeseen ja töyttäsi sen räjähtäen menemään järven poikki toiselle rannalle. — Mitä sinä teet? Kysyi Pohto. — Se, joka tulee saamaan lepopaikkansa tässä saarella, ei tarvitse venettä, vastasi Matti. Sitte veti Pohto julmistuneena miekkansa ja löi ensi kerralla Matin oikean käden poikki. Matti vaipui polvilleen, ja Pohto huuti irvistellen: sinä hyppäät niin kuin kurki. Mutta Matti, joka oli vasenkätinen, hyppäsi ylös ja huuti: vielä voin minä lentää! ja samassa sivalti hän Pohdon pään poikki. Palkkioksi tästä urotyöstä sai Matti kuninkaalta Laukon kartanon Wesilahdella ja kutsuttiin tästä ajasta nimellä Kurk, sanasta kurki. Hän tuli esi-isäksi mainiolle Kurjen-suvulle.

 

 

Jaa sivu


Ota yhteyttä

Laukon kartano

Laukontie 32
37370 Vesilahti

0400 237 380 (arkisin klo 9-14)

myynti@laukonkartano.fi

 

Kartta