LAUKON KOLMIPÄINEN KOTKA

 

Ainutlaatuinen muinainen mahtiriipus

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysivät tv-sarjan kuvausten yhteydessä lokakuussa 2015 Laukon kartanon edustalla sijaitsevalta maineikkaalta Pohdonsaarelta täysin ainutlaatuisen muinaiskorun.

Suurta huomiota niin arkeologien kuin suuren yleisön piirissä herättäneen muinaisen mahtikorun arvoitusta ei ole vielä pystytty lopullisesti ratkaisemaan. Todennäköisesti permiläistä muotoperinnettä edustava kolmipäinen kotkakoru on tuotu muinaiseen Laukkoon vuoden 1000 tienoilla kaukaa Venäjältä, Volgan mutkan pohjoispuolelta.

 

Löytöpaikkana muinainen taistelusaari

Kolmipäisen kotkan mysteeristä tekee entistä mielenkiintoisemman se, että Menneisyyden metsästäjät Reijo Hyvösen johdolla löysivät korun tarunhohtoiselta Pohdonsaarelta. Löytö paljastaa, että luonnonkauniilla saarella on sijainnut muinainen uhri- tai hautapaikka vuosisatoja ennen Laukon kartanon ensimmäiseksi omistajaksi mainitun Matti Kurjen aikaa.

 

Hopeiset ja pronssiset Laukon kotkat

Matti Kurjen legendaariselta taistelusaarelta löytyneestä massiviisesta muinaiskorusta ryhdyttiin Laukon kartanon 600-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valmistamaan pronssisia ja hopeisia kopiota.

Menneiden vuosituhansien käsityötaitoa kunnioittaen Laukon kotkakorut valmistetaan käsityönä turkulaisessa kultasepänliikkeessä. Laukon kartanon puodissa ja verkkokaupassa myytävien kotkakorujen tuotto käytetään kokonaisuudessaan muinaisen Laukon arkeologisiin tutkimuksiin.

 

Kotkakoru palaa kotiin Laukkoon

Laukon kotka on esillä vuonna 2018 historiallisessa suurnäyttelyssä kartanon päärakennuksella.

 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Jaa sivu


Ota yhteyttä

Laukon kartano

Laukontie 32
37370 Vesilahti

0400 237 380 (arkisin klo 9-14)

myynti@laukonkartano.fi

 

Kartta